Weinig lokaal recidieven na mammachirurgie: goede kwaliteit van de Nederlandse borstkankerzorg

Share/Save/Bookmark

Heiden-van der Loo, Margriet van der and Ho, Vincent K.Y. and Damhuis, Ronald A.M. and Siesling, Sabine and Menke, Marian B.E. and Peeters, Petra H.M. and Rutgers, Emiel J.Th. (2010) Weinig lokaal recidieven na mammachirurgie: goede kwaliteit van de Nederlandse borstkankerzorg. Nederlands tijdschrift voor geneeskunde, 154 . A1984. ISSN 0028-2162

[img] PDF
Restricted to UT campus only
: Request a copy
710kB
Abstract:Doel: Het beschrijven van het percentage lokaal recidief binnen 5 jaar na operatie van mammacarcinoom als prestatie-indicator van de Nederlandse ziekenhuizen.

Opzet: Beschrijvend, cohortonderzoek.

Methode: Alle vrouwen bij wie in 2003 een eerste invasief mammacarcinoom was gediagnosticeerd en die in opzet curatief waren geopereerd (met of zonder radiotherapie), werden geselecteerd uit de Nederlandse kankerregistratie (NKR). Registratiemedewerkers van de NKR verzamelden gegevens over het optreden van recidieven binnen 5 jaar bij deze patiënten aan de hand van een gestandaardiseerd protocol. Recidiefpercentages werden bepaald per ziekenhuis met de kaplan-meier-methode en weergegeven in ‘forest’-plots en ‘funnel’-plots.

Resultaten: In 2003 werden 9898 patiënten in 99 Nederlandse ziekenhuizen gediagnosticeerd en curatief behandeld voor een eerste mammacarcinoom. 266 patiënten kregen een lokaal recidief binnen 5 jaar. Het 5-jaarsrecidiefpercentage was 3,03 (95%-BI: 2,69-3,41). Na een borstsparende operatie was het 5-jaarsrecidiefpercentage 2,63 (95%-BI: 2,21-3,12); na borstamputatie was dit 3,50% (95%-BI: 2,97-4,13). Er was een grote variatie in recidiefpercentage tussen ziekenhuizen (0-17%). De aantallen behandelde patiënten waren in de meeste ziekenhuizen echter te laag om betrouwbare schattingen te geven.

Conclusie: Het percentage lokale recidieven na chirurgische behandeling voor mammacarcinoom lag in Nederland onder de norm van 5% binnen 5 jaar. Het is niet mogelijk om op basis van deze indicator een uitspraak te doen over verschillen in de kwaliteit van zorg tussen ziekenhuizen door de lage gemiddelde recidiefkans en het relatief lage aantal patiënten met een lokaal recidief per ziekenhuis.
Item Type:Article
Copyright:© NTvG
Faculty:
Faculty of Behavioural, Management and Social sciences (BMS)
Research Group:
Link to this item:http://purl.utwente.nl/publications/77586
Official URL:http://www.ntvg.nl/publicatie/Weinig-lokaal-recidieven-na-mammachirurgie-goede-kwaliteit-van-de-Nederlandse-borstkankerzorg/pdf
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page

Metis ID: 273797