De Europese Unie in de internationale rechtsorde


Share/Save/Bookmark

Wessel, R.A. (2001) De Europese Unie in de internationale rechtsorde. In: R.A. Wessel & B. de Witte (Eds.), Internationale verdragen tussen lidstaten van de Europese Unie. T.M.C. Asser Press, Den Haag, pp. 1-77. ISBN 9789067041386

[img] PDF
Restricted to UT campus only

256kB
Abstract:Ondanks het inmiddels tienjarig bestaan van de Europese Unie, roept haar status binnen de internationale rechtsorde nog steeds veel vragen op. De aard van deze vragen hangt veelal samen met de wijze waarop de Unie wordt geduid. Is men aanhanger van de these dat de Europese Unie slechts een virtueel kader is dat aan de lidstaten van de Europese Gemeenschappen de mogelijkheid biedt om ook op andere terreinen samen te werken, dan zal men geneigd zijn een rechtsstatus van de Unie als zodanig te ontkennen. Voelt men zich daarentegen meer aangetrokken tot het idee van een samensmelting van de oorspronkelijke Gemeenschappen tot een nieuwe entiteit die ook enkele nieuwe samenwerkingsterreinen tot haar bevoegdheden mag rekenen, dan heeft de Unie de plaats van de Gemeenschappen in de internationale rechtsorde overgenomen. Het zal niet verbazen dat er tussen deze twee extreme posities nog enkele varianten zitten.
Dit preadvies beoogt inzicht te geven in het denken over de positie van de Europese Unie binnen de internationale rechtsorde, zoals dat zich sinds de oprichting van de Unie heeft voltrokken. Het richt zich met nadruk op de Europese Unie en niet op de Europese Gemeenschappen,1 waarvan de volkenrechtelijke positie al sinds de jaren zestig in talrijke onderzoeken aan de orde is geweest.
Item Type:Book Section
Copyright:© 2001 T.M.C. Asser Instituut
Faculty:
Faculty of Behavioural, Management and Social sciences (BMS)
Research Group:
Link to this item:http://purl.utwente.nl/publications/77066
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page

Metis ID: 205183