Beïnvloeden bandeigenschappen de schade-ontwikkeling van de weg

Share/Save/Bookmark

Noordermeer, J.W.M. and Boer, A. de and Huerne, H.L. ter and Schipper, D.J. and Meinders, V.T. (2010) Beïnvloeden bandeigenschappen de schade-ontwikkeling van de weg. In: CROW Infradagen 2010, 23-24 Juni 2010, Papendal, Netherlands.

open access
[img] PDF
429kB
Abstract:Het huidige infrastructurele netwerk van wegen is belangrijk voor adequaat functioneren van transport en vervoer binnen onze maatschappij. Twee “componenten” die hierbij een belangrijke interactieve rol spelen zijn het wegdek en de autoband. Daarnaast is het contact tussen band en wegdek in hoge mate bepalend voor de veiligheid: de haalbare remvertraging bij een noodstop. De rolweerstand van de band op het wegdek beïnvloedt het brandstofverbruik en daarmee de uitstoot van CO2. De mechanische eigenschappen en de geometrie van het wegdek zowel als van de band bepalen de geluidsproductie (verkeerslawaai), maar ook de mate van slijtage van beide componenten (fijn stof). Wereldwijd wordt er onderzoek verricht om zowel de band als het wegdek afzonderlijk van elkaar te optimaliseren zonder dat voldoende over de grenzen van de vakgebieden wordt heen gekeken. Deze werkwijze resulteert daarom in suboptimale oplossingen voor deze maatschappelijk belangrijke problemen; er is immers duurzaamheid (uitstoot), leefbaarheid en veiligheid (droge / natte grip) mee gemoeid. Met ingang van het jaar 2012 wordt Europa-wijd een labeling-systeem voor nieuwe
banden ingevoerd op een drietal aspecten: Rolweerstand, Natte slip-weerstand en Bandenlawaai. Om echter optimale classificeringen te verkrijgen is het essentiëel het transportsysteem integraal te analyseren: de band-wegdek interactie, waarbij de band, het wegdek en het contactvlak tussen beide worden beschouwd als één totaal systeem, waarvoor gekoppelde analyses noodzakelijk zijn. Daarvoor is expertise in de volgende domeinen nodig: 1) het mechanisch gedrag van de band; 2) het mechanisch gedrag van het wegdek; 3) accurate contactbeschrijving tussen band en wegdek; en 4) dynamica van band en wegdek zoals dat zich vertaalt in geluidsafstraling. Het Band-Weg Consortium aan de Universiteit Twente, doet onderzoek volgens deze integrale aanpak. Het omvat 4 onderzoeksgroepen van de Universiteit Twente, elk met kennis en ervaring op het gebied van wegen en banden, welke gezamenlijk de band-wegdek interactie (modelmatig en experimenteel) als een integraal systeem onderzoeken.
Item Type:Conference or Workshop Item
Faculty:
Engineering Technology (CTW)
Research Chair:
Research Group:
Link to this item:http://purl.utwente.nl/publications/75442
Conference URL:http://www.crow.nl/nl/Congressen/infradagen2010/CROW_Infradagen_2010.html
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page

Metis ID: 272086