Wat maakt een slimme meter echt slim?


Share/Save/Bookmark

Smit, Gerard and Kokkeler, André and Bakker, Vincent and Bosman, Maurice and Molderink, Albert (2010) Wat maakt een slimme meter echt slim? In: Roel Croes (Ed.), Duurzame ICT. Academic Service, Den Haag, pp. 35-50. ISBN 9789012582285

[img] PDF
Restricted to UT campus only

696kB
Abstract:In de Tweede Kamer laaide in 2008 een discussie op naar aanleiding van geluiden uit de samenleving over het wel of niet verplicht installeren van slimme meters in huizen. Voor- en tegenstanders van een verplichte invoer gebruiken ondertussen alle media om de algemene opinie te beïnvloeden. Voorstanders wijzen op de potentie van slimme meters voor energiebesparing. Tegenstanders roepen leuzen als ‘Slim meten is slinks weten’ en zijn waakzaam voor het zomaar vrijgeven van privacygevoelige informatie. Ondertussen wordt er al ingespeeld op toekomstige wetgeving en onderscheidt Oxxio zich van andere nutsbedrijven door bij iedere klant een slimme meter te installeren. Het elektriciteits- en gasverbruik kan vervolgens op de website bekeken worden. Aan de hand van deze gegevens kunnen klanten conclusies trekken over hun energieverbruik en zich bewuster worden van hun eigen kosten voor energieverbruik. De grenzen van de mogelijkheden van de slimme meter zijn hiermee echter nog lang niet bereikt: een slimme meter kan de interface worden van uitgebreidere besparingstechnieken.
Dit hoofdstuk zal een antwoord proberen te geven op de vraag: wat maakt een slimme meter echt slim en wat is de potentie van een slimme meter?
Item Type:Book Section
Faculty:
Electrical Engineering, Mathematics and Computer Science (EEMCS)
Research Group:
Link to this item:http://purl.utwente.nl/publications/74668
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page