Audit-based Access Control in de Zorg

Share/Save/Bookmark

Dekker, M.A.C. and Veugen, P.J.M. and Etalle, S. (2006) Audit-based Access Control in de Zorg. Informatiebeveiliging, 8 . pp. 19-23. ISSN 1569-1063

open access
[img]
Preview
PDF
755kB
Abstract:Traditioneel staan in de informatiebeveiliging vertrouwelijkheid en beschikbaarheid van informatie op een gespannen voet. Grofweg geldt dat hoe meer maatregelen worden genomen om informatie af te schermen voor buitenstaanders, hoe eerder het voorkomt dat geautoriseerde personen niet tijdig toegang tot die informatie kunnen krijgen. Denk bijvoorbeeld aan een wachtwoord verificatie mechanisme dat tijdelijk uit de lucht is, een toegangspasje dat iemand is vergeten mee te nemen, etc.

In dit artikel beschrijven wij een nieuw systeem voor toegangscontrole dat hier een oplossing voor kan bieden: Audit-Based Access Control (ABAC), onlangs bedacht door onderzoekers van TNO Informatie- en Communicatietechnologie en de Universiteit Twente (UT). Hoewel ABAC in meerdere domeinen inzetbaar is, richten we ons in dit artikel op de zorgsector vanwege de actualiteit van informatisering in de zorg en de belangen van zowel vertrouwelijkheid als beschikbaarheid van medische dossiers.
Item Type:Article
Faculty:
Electrical Engineering, Mathematics and Computer Science (EEMCS)
Research Group:
Link to this item:http://purl.utwente.nl/publications/66730
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page

Metis ID: 237419