Kink in de Keten! : Inventarisatie van de bevorderende en belemmerende factoren bij samenwerking tussen landelijke overheids-organisaties op het gebied van ICT

Share/Save/Bookmark

Dijk, Toon van (2007) Kink in de Keten! : Inventarisatie van de bevorderende en belemmerende factoren bij samenwerking tussen landelijke overheids-organisaties op het gebied van ICT. [Report]

open access
[img]
Preview
PDF
532kB
Abstract:Om te komen tot een beter functionerende overheid werken allerlei uitvoeringsorganisaties al geruime tijd aan de informatietechnologische integratie van hun dienstverleningsprocessen, gegevenhuishoudingen en bedrijfprocessen. Het onderzoeksprogramma heeft, naast het nodige aan desk research, direct betrokken bestuurders, programmamanagers en IT-ers gevraagd naar hun mening over hoe dit alles tot nu toe verloopt.

Het onderzoek laat zien dat steeds meer ambtenaren vinden dat overheidsbrede samenwerking de toekomst heeft. Bestuurder winnen aan status als ze samenwerkingsprojecten tot een succes maken. Opvallend is ook de positieve rol die de betrekkelijk nieuwe beheersorganisatie GBO.overheid speelt. Ambtenaren blijken er waarde aan te hechten dat niet een ander met de techniek aan de haal gaat, maar dat het beheer ervan op een 'neutrale' plek wordt belegd. Zij geven aan dat ze GBO.overheid als zo'n neutrale plek zien.

Toch is niet alles goud wat er blinkt; Bestuurders zien hun verantwoordelijkheid vooral liggen bij het inrichten en in stand houden van een solide primair proces, inclusief de daarmee gepaard gaande financiering. Bovendien zien bestuurders van elkaar dat zij het belang van de eigen organisatie boven dat van het welslagen van de samenwerking stellen. Soms bestaat het beeld dat dat niet volledig terecht is. Er wordt dan echter niet hard gespeeld, omdat zij de goede houdingen laten prevaleren. Daar dwars doorheen spelen de IT-ers hun spel. Velen hebben er geen belang bij dat hun organisatie door de samenwerking moet afwijken van de eigen standaards. Dat is niet alleen hun deskundigheid, het is vaak hun werk.
Item Type:Report
Copyright:© 2007 Universiteit Twente
Research Group:
Link to this item:http://purl.utwente.nl/publications/59768
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page

Metis ID: 243576